niedziela, 19 czerwca 2011

Kręci się ...

Wygląda na to, że śladem innych zagranicznych artystów, również i nasi krajowi coraz częściej zaczynają odkrywać uroki Portugalii.

Tydzień temu miała miejsce premiera teledysku  Edyty Górniak do utworu "Teraz Tu", kręconego na Maderze. Piosenkarka podążyła śladami polskiego serialu "Teraz albo nigdy", który kilka lat temu dzięki paru odcinkom nakręconym na Maderze, zapoczątkował modę na tą portugalską wyspę wśród polskich vip-ów. Chociaż w przypadku Edyty Górniak byłbym skłonny powiedzieć, iż poznała ona uroki tego skrawka Portugalii wcześniej aniżeli ekipa wspomnianej telenoweli...




Uroki maderiańskiej kuchni doceniała razem z ekipą TVN -u poszukiwaczka dobrych smaków, Magda Gessler. Z pewnością nie był to jej pierwszy pobyt na Maderze. Jak mi kiedyś powiedziała, Portugalia należy do jej ukochanych krajów, co mnie wcale nie dziwi... Portugalska kuchnia zdobywa sobie coraz więcej orędowników i wchodzi powoli ale systematycznie na światowy kulinarny Parnas.



Sądząc po ilości odcinków "Makłowicz w Podróży", Portugalia musiała bardzo przypaść do gustu krakowskiemu smakoszowi, Robertowi Makłowiczowi. Zjeździł ją wzdłuż i wszerz i nakręcił mnóstwo smakowitego materiału ...

Na dniach będą się kończyć zdjęcia do najnowszego filmu do "Blind Watching" Andrzeja Jakimowskiego, kręconego gdzie ...? Oczywiście w Lizbonie!
"(...) W produkcji występują m.in. Edward Hogg, odtwórca głównej roli w "White Lightnin'" oraz Alexandra Maria Lara, znana z takich tytułów, jak "Control", "Baader-Meinhof" czy "Upadek".
"Blind Watching" opowiada o Ianie, charyzmatycznym instruktorze niewidomych, który rozpoczyna zajęcia z pacjentami prestiżowej kliniki okulistycznej. Opiekun uczy ich orientowania się w przestrzeni. Jedna z metod, której sam używa, polega na echolokacji. Jego niestandardowe podejście staje się wyzwaniem nie tylko dla pacjentów, ale także dla personelu kliniki. Wkrótce obiektem szczególnego zainteresowania nauczyciela staje się jego podopieczna Ewa – młoda, niezwykle wrażliwa i zamknięta w sobie pacjentka. Nie zważając na zagrożenia, Ian, sam niewidzący, postanawia wyprowadzić Ewę poza klinikę.(...) więcej w artykule na Onecie.

Czekamy więc na Lizbonę widzianą oczami polskiego reżysera...
 

Dobrych parę lat temu do Lizbony zawitała również Magda Steczkowska ze swoim mężem, Piotrem Królikiem, aby nakręcić tu teledysk do swojej piosenki "Będzie tak". Za kamerą stanął Maciek Michalski.




Luzomania przy tym też była, wino razem piła ehhh.... :)

Maciek Michalski, J.A., Ewa Gil - w akcji na planie teledysku w Estoril

4 komentarze:

  1. "Portugalska kuchnia wchodzi powoli ale systematycznie na światowy kulinarny Parnas."... ale sie usmialem ! Swietny dowcip.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę powiedzieć, że czekałem na taki Twój komentarz :)
    Słowa Parnas użyłem na wyrost, zaraz potem dodając wyraz powoli...
    To co się teraz oferuje klientowi w portugalskich restauracjach a to co było kilkanaście lat temu, to niebo a ziemia. Oczywiście daleko im jeszcze do El Bulli czy Nomy, jednak jest wiele restauracji, które idą w jak najlepszym kierunku a młode pokolenie kucharzy rokuje jak najlepiej...Dajmy im szansę! :)
    Trzeba też wspomnieć o Portugalczykach, którzy dają sobie nieźle radę poza granicami swojego kraju, jak np. Nuno Mendes ze swoim projektem Loft w Londynie czy Joao Pires, który został somelierem u Hestona Blumenthala a Jose Bento dos Santos jest szefem International Academy of Gastronomy
    Nie od razu Lizbonę zbudowano ...
    Śmiejmy się więc ale równocześnie kibicujmy sztuce kulinarnej kraju, który z pewnością ma spory potencjał i wykorzystuje go z pewnością coraz lepiej

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz calowita racje Janusz. Na pewno kilku Portugalczyków się stara, ale to za mało by zmienić Kulturę Kulinarna. W porównaniu do np. Hiszpanii jest tutaj w PT coraz gorzej. Sąsiad Portugalii ucieka im do przodu. I nie mowie tutaj o topowych restauracjach, ale o hiszpańskiej prowincji. Zobacz jaka jest "masakra" nawet w uważanych za nowoczesne restauracje portugalskie na Algarve, potem przejedz granice , a Andaluzja masakruje Portugalię w przydrożnej karczmie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymajmy więc kciuki aby się to jak najszybciej zmieniło ...

    OdpowiedzUsuń